Sunday, 15 April 2012

Cioran

Er stonden dit voorjaar nogal wat spannende samenwerkingen op stapel...
Filmpjes met woorden van Michaël Vandebril, Dan Godston, Dave Bonta, David Tomaloff werden al vrijgegeven in de eerste maanden van dit jaar.

Nog op komst dit jaar videogedichten met woorden van Koen Stassijns ('De Rijger'), Ivo Van Strijtem ('Pen'), Bernard Dewulf ('Aan het water', zijn eerste stadsgedicht voor Antwerpen, een opdracht voor Felix Poetry festival samen met Alastair Cook), Sigrun Höllrigl ('requiem auf Georg Trakl' en 'ein blaues tier sich verneigt', een opdracht voor ARTS VISUALS & POETRY)

Voor ik aan deze kon beginnen,  kwam er een uitdaging mijn kant uitgewaaid:
"Hei Marc, durf je het aan om één van mijn meest beeldende gedichten in beelden te vatten? Ik daag je uit." Getekend Peter Wullen.
Een handschoen die ik met plezier wilde opnemen.

Hij stuurde me enkele gedichten en liet Bart Stouten (Klara) ze inlezen, ik koos voor Cioran.

Cioran
rosa van lima met je bedachtzame glimlach prik een naald in je slaap doornen onder je kleed mysticus is de man die spreekt over je mysterie terwijl jij hardnekkig zwijgt in alle talen welke geheime stemmen fluisteren je toe in je ongeremde luciditeit en slapeloosheid je handen trillen en strekken zich bleek voor je uit klaar voor een buitenwereldse omhelzing met je don juan van agonie je rode lippen tuiten tegen het serafijns blauw van het weerspannig uitspansel voor je open raam eerst pak ik je op het aanrecht dan duw ik je in je kussens tenslotte kruisig ik je tegen de wand van je monasterium tranen en muziek lieve lady der lusten richt je half geloken ogen op in hemelse extase

Zelf schreef Peter over dit gedicht:
"geïnspireerd door 'Saints and tears' van EM Cioran, met die prachtige cover van Rogier van der Weyden."
Over passie en wellust versus de dagelijkse devotie voor de studie.

Ik wilde die tegenstelling ook in de video uitspelen.
Met het risico behoorlijk 'letterlijk' te werken, ben ik wat heiligenbeelden gaan filmen in de Sint Romboutskathedraal. Voor de tegengestelde beelden heb ik beelden van gezichtsexpressies van een porno-actrice (Katie June, voor de kenners) in actie bewerkt.

enfin, 't is klaar...

CioranWoorden en vertaling: Peter Wullen
Stem: Bart Stouten
Concept, camera, montage en muziek: Swoon

No comments:

Post a Comment